Minimal sentimental

Prezidentem České republiky byl zvolen Miloš Zeman. Ať žije prezident. This Kant be true! Oblaka zfilalověla a moje žena si obarvila nehty na černo. Ne, nikoli. Plyšový papoušek zatím nezpívá. Opilý děda Mráz spadl ze stromu a usnul. Včerejší skutečnosti se mísí se slovy z dnešních novin.

Na Hradě se usádlí další autentický Čech. „Hop hop, kdo neskáče není Čech.“ dodala by národní umělkyně Jiřina Bohdalová … a všichni se budeme smát a za břicho se popadat. Karel Schwarzenberg odvětil: „Hymnu jsem zpíval, když Václava Klaus ml. byl ještě na houbách.“ Ale od těď vážně. Co se změní? Prezident je figurka, která sice může dávat najevo své názory, ale faktickou výkonnou moc nemá … Avšak je třeba si připomenout opoziční smlouvu, kterou Zeman se svým předchůdcem rozparcelovali sféry zájmu a rozděli vazalům moc. Taky je to hlavní důvod, proč je Miloš Zeman pro mě nevolitelný. Legrační je, že se tento způsob dělby moci stal legitimním nástojem vlády. Stačí se podívat na Magistrát města Brna. Ruka ruku myje.

Slušný občan žádné změny nepocítí – dál bude pracovat, dostávat výplatu a kupovat si ty nutnosti bez kterých se slušný pracující občan neobejde, dokola poslouchat kecy o ekonomický krizi a přitom myslet na budoucnost svých dětí … Tramvaje pojedou podle jízdního řádu. Nehybnost, zachování věku nehybnosti – volič rozhodl.

Četl jsem řadu názorů proč volby dopadly jak dopadly. Od názorů, že Karel Schwarzenberg to přehnal s mediální masáží, až po nešťasné interpretace jeho výroků ohledně Benešových dektretů. Pravda je poněkud jiná. Miloš Zeman je na rozdíl od Karla Schwarzemberga elokventní a vycítil náladu voliče ve středním proudu, i když se dopustil několika podpásovek, které ho bezesporu připravili o výraznější vítězství. Problémem Karla Schwarzenberga je skutečnost, že je členem současné vlády, která se sice tváří jako vláda rozpočtové zoodpovědnosti, ale koná politiku velmi nešťastnou.

Stačí se podívat do jejich řad. Na čelném místě se nachází exministrině obrany Peak, která čeřila vlny přes vánoce. Onen pověstný jazýček na vahách, voliči Věcí veřejných, kteří touřili po straně, která bude delat populistickou a čistou politiku tentokrát do sedla vynesli Miloše Zemana. Karel Schwarzemberg se vyjadřuje způsobem jim nepochopitelným, a tak je nemohl přesvědčit.

Vládnoucí stana vás zastrašuje nás komunismem, Řeckem, škodlivostí kouření. Podle slov premiéra máme být rádi, že se u nás neválčilo jako na Balkáně nebo nepanují běloruské poměry. Legrační, že se dívá směrem východ. Kouření je lidské právo. Pohled z okna se změní, když zmizí budovy a zbor pokryje sníh.

Vzpomínám si, jak mě před parlamentními volbami jeden nepříliš svědomitý ani odpovědný žák se snažil přesvědšit, že nám hrozí dluhová spirála. Dokonce se strachoval, že budu volit Jirku Paroubka. Uklidnil jsem ho … na pívo bude vždy. To je jeho perspektiva … taky moje perspektiva. Karel Schwarzemberg má smůlu, že sedí ve vládě, která pracujícím není schopná zajistit slušnou existenci. Tvrdá práce musí být odpovídajícím způsobem ohodnocena. Manter tržním hospodářství a přirozenosti kapitalismu se ještě nikdo nenažral. Mladí možná věří v budoucnost, ale staří mají před sebou jen demenci a smrt. Heil Marx!

Kalendář akcí

M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Nejbližší akce