Změna obsahu, změna tváře...

Změna obsahu, změna tváře … před měsícem jsem si přečetl v tisku zprávu o smrti Jiřího Gruši. O něco dříve Jiří Gruša v rozhovoru pro Hospodářské noviny poměrně ostře a navíc i vtipně kritizoval obsah stojatého páchnoucího rybníku – České republiky.

Nacionalismus je nejhorší nemoc Evropy. Zemřelo na ni 55 milionů lidí. A jeho revitalizace může mít rysy epidemické. Nacionalismus je skutečně choroba, kterou bychom se měli zabývat medicínsky. Ale že Klaus nacionalismus tvoří nebo provozuje, to bych neřekl. On jen přišel na to, že se z této tematiky dá těžit. On je jen uživatel.

Co dodat? Stačí se rozhlédnout kolem – opereta místo avantgardy. Pochody ve Varnsdorfu, pochody v Maďarsku, vše tiše podporováno vládnou. Myslel jsem si, že Evropský nacionalismus zmizel s porážkou „myšlenky velkého Srbska“, které zaplatilo rozvratem hospodářství, izolací a ztrátou části historického území. Nicméně po vstupu do Evropské Unie se místní držitel moci, začal obávat o svrchovanost. Moc je droga … za dvacet let získal návyk … leží v bahně na dně onoho páchnoucího rybníku a bojí se. Bojí se, že jednoho dne se stavidlo zdvihne … a tak si chrání svůj rybník. Jde jde mu o kůži.

On začal postupně přesedat z mezinárodního expresu na český osobák, který jezdí mezi obcemi, kde jsou voliči. Z Proseka do Prudic.

Na počátku devadesátých let došlo k rozpadu RVHP a logickou se jevila integrace do Evpropských struktur, ke které skutečně došlo. Česká ekonomika, ze socialistiky izolované, vpodstatě autonomní, se stala otevřeným trhem a součástí Evropské Unie. Václav Klaus, jako architekt nepříliš úspěšné metody rozdělení majetku v socialistickém vlastnictví –- tzv. kupónové privatizace, je v důsledku hroutícího se hospodářství donucen opustit premiérské křeslo. Před krahem se ocitla většina polostátních bank … teze, že do ekonomiky je třeba hodit pumu … bez jakékoli společenské odpovědnosti je na provaz a ne na medaili.

Od roku 1989 je vlastně nepřetržitě u moci. To musíte mít tři nebo čtyři ideologie. Klaus vždycky dokázal prodávat svůj odpor proti něčemu, což je rozumná strategie.

Tito jedinci se snaží zpěněžit strach. Svět je rozdělen na úspěšné a neúspěšné (sice nechybí ti co jsou nad věcí … i úpadek má světlé stránky … ale to komplikuje stav věcí). Logika říká, že neúspěšní by se rádi stali úspěšnými, a tak postávají ve stínu mocných a čekají na svou velkou šanci … Pane učiteli koho budete volit?  … A proč ne ODS, když vyhrávají? Strach spojuje … Klaus strašil komunismem, terorismem, dluhy … Teď jsou na řadě nepřízpůsobiví a menšiny... ti co neuznávají tzv. tradiční konzervativní hodnoty.

Potřebujeme nepřítele … hledá se nepřítel … kdo není s námi je proti nám … jednoduchá dialektika funguje.
 Cesta vlakem + cesta nocí = cesta nočním vlakem
…nároky jednotlivců, různých zájmových a sociálních skupin i států nad ekonomickou výkonnost. Budování materální základny je nahrazeno ekonomickou výkonností.

My rozlišujeme dokončené a nedokončené věci, probíhající a poloprobíhající … Je to geniální dimenze a podle mě správná.

Skončím jak se sluší a patří. Dvěma věty, které … co dodat …

Přemýšlíte o smrti?

Pořád. Ale na druhou stranu, proč to přehánět.

citace psané kurzívou a fotografie jsou z rozhovoru Petra Honzejka s Jiří Grušou,
který vyšel v květnu v Hospodářských novinách.

Kalendář akcí

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nejbližší akce