Velikonoční pochody jsou nemorální – Konrad Litschko

Falšování pasů pro pronásledované, obsazování kanceláří, podplácení úředníků … „Opravdový humanismus je více než jen pokojné procesí.“ tvrdí akční umělec Philipp Ruch.

Konrad Litschko: Pane Ruchu v sobotu se budou v osmdesáti německých městech opět konat Velikonoční pochody. Pro vás jako mírového aktivistu povinnost?

Philipp Ruch: Ne. Chodit po demonstracích považuju za nemorální, zvlášt když můžu místo toho něco dělat. Kdo jde na demonstraci, nemá ve skutečnosti úmysl cokoli změnit. Vedou ho tam všechny možné motivy, nejen mír v Sýrii nebo Kongu.

Konrad Litschko: Ale velikonoční demostranti by se proti vám razantně ohradili.

Philipp Ruch: Smyslem Veliknočních pochodů je abstraktní a nikoli skutečný mír. To se také zrcadlí marginálním počtu demonstrantů. Kde bylo mírové hnutí, když bylo v roce 1992 rozstříleno Sarejevo? Kdo pomáhal těm miliónům lidí, kteří by byli v posledních dvaceti letech opustili Somálsko. Kdo podvrhoval jejich pasy a organizoval plavidla jako Varian Fry, který v roce 1941 zachránil intelektuální elitu Evropy z Hitlerových spárů.

Konrad Litschko: Jak by podle tebe měl vypadat současný protiválečný protest?

Philipp Ruch: Žijeme v bohaté zemi s právy pro politické umělce o kterých se jim v minulých stoletích pouze zdálo. Bylo by namístě protestovat nejen proti přestavbě nádraží, nýbrž i za práva těch, kteří trpí.

Konrad Litschko: Tady určitě pomůže odměna 25 000 €, kterou jsi nejnověji vypsal na hlavu vlastníka výrobce tanků Krauss-Maffei Wegmann?

Philipp Ruch: Říkáme takovým akcím agesivní humanismus. Humanismus by se neměl valit ulicemi jako poklidná masa, nýbrž by měl podvrhovat pasy, podplácet úředníky a obsazovat úřady. Boj o lidská práva se v 21. století dostává do dalšího kola. Musí bolet. To má společného s uměním.

phipipp_ruch

Konrad Litschko: Pro změnu továrnu Hecker & Koch v Bádensko-Würtembergském Obernsdorfu chcete zasypat betonem. Myslíte to vážně?

Philipp Ruch: Jo. Chceme z vrtulníků shazovat beton jako v Černobylu. Potom v Obernsdorfu už nevyrobí žádné samopaly. Je to náš morální bankrot, když vidéte jak tyto zbraně nelegálně končí v rozličných občanských válkách. Díky Heckeru & Kochovi přišlo, podle odhadů odpůrce zbrojení Jürgena Grässlina, nejméně půldruhého miliónu lidí o život. Jak to budeme vysvětlovat našim dětem?

Konrad Litschko: Není to pouze symbolická akce?

Philipp Ruch: Ne tak úplně, podařilo se nám shromáždit několik tisíc Eur darů. Heckler & Koch je také předlužen, takže čekáme do dubna jestli nevyhlásí insolvenci. Nemůžeme si dovolit zbytečnou režii.

Konrad Litschko: Na Velikonočních pochodech se bude protestovat hlavně proti bezpilotním letounům.

Philipp Ruch: Je nutné vytvořit nějaký symbol proti nepřiměřenému nasazování bezpilotních letounů na afgánsko-pakistánské hranici. Doufám, že jednou boudou oběti v USA žalovat o náhradu miliardových škod. Také bych rád prozradil, že naše Centrum pro politickou krásu si rozmýšlí opatření vlastních bezpilotních letadélek za účelem sledování oblastí, kde dochází ke genocidě.

Konrad Litschko: Seš vůbec pacifista?

Philipp Ruch: Považuji zkornatělý pacifismus lidí, kteří nikdy nezažili válku, za určitý druh zřeknutí se zoodpovědnosti nebo bojácnost. Dva týdny před Srebrenickou genocidou požadovala v Bundestagu poslankyně za Zelené Marieluise Beck vojenskou ochranu civilního obyvatelstva. Přitom vyslovila větu, jejíž obsah pacifisté nikdy nepochopí: „Osvětim byla osvobozena vojáky.“

in taz 28.3. 2013


Philipp Ruch, 31, zakladatel berlínského Centra pro politickou krásu, skupiny akčních umělců a ochránců lidských práv.

Kalendář akcí

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nejbližší akce