Neangažované bytí

…krajinou čerstvě zasněženou krajinou, kde se nic neděje. Vločky padají, poletují, snášejí se a stoupají … neúčelné pohyby … v letu střemhlav vzhůru … krajinou čerstvě zasněženou městskou krajinou … jiskří ve světle lamp. Zanechávám stopy. Vracím se … hledám v proudu myšlenek … obrázky, otázky? AB úkladný vrah dětí nebo obětní beránek … nejspíš jen ztroskotanec a podivín … nepasoval. Bylo by potřeba stovek stran … nebo jen pět řádků?

Vyjdeme z poměrně jasné situace … před námi stojí podivínský soused, kterého se slušní občané snaží zbavit. Stav se postupně zhoršuje … stojí sám proti zdi mlčení a lhostejnosti … kruh se postupně uzavírá … AB se stahuje do kouta, ale rány dopadají … pomalu, postupně, pomalu a vytvale jako dešťové kapky. V beznaději volí radikální řešení … situace jako z učebnice etologie … bezhlavě … bez zábran se vrhá proti systému … proti všem.

Budu se opakovat … praskají zdi, praskají ušní bubínky … suť je krásné slovo … zoufalství jeho očí … střepy sklenice slunce více nepatří. Panelová bytovka se zbortila a hasiči v sutinách hledají … slídí … objevují zraněné i mrtvá těla … mrtvé děti, jejichž smrt mě nedojímá … Možná napíšu píseň o lítosti … o deklarované lítosti už jsem psal.

Tlukot zvonů, tlukot srdce, tlukot slavíků … pulzní bolesti hlavy a nemožnost … neschopnost soustředit své myšlenky … rozpolcenost, roztěkanost, fragmenty … Hledám jazyk … The only solution was to die. La única solución es la revolución. Macht kaputt was euch kaputt macht. Let's go to the Endlösung-Party. Macht, moc … kdykoli zaslechnu Wagnera myslím na polské tažení … svůdná mystika … jako by to něco znamenalo?

A bylo, že když kdo z utíkajících Efraimských řekl: „Nechať přejdu!“

Řekli jemu muži Galadští: „Jsi-li Efratejský?“

Jestliže řekl: „Nejsem.“

Tedy řekli jemu: „Rci hned Šibolet.“

I řekl: „Sibolet.“ aniž mohl vyřknouti toho. Tedy pochytíce jej, zamordovali jej u brodu Jordánského.

Nebudu se pasovat do role soudce a spokojím se estetikou vraždy … spektakulární podívaná přitáhla davy čumilů. Dějište lemuje policejní páska … moralita, humanismus … AB si otázky nekladl a vzal osud do vlastních rukou … choval se přirozeně … člověk je v jádru zvíře … a sousedé sklidili, co zaseli.

Děti, zase děti … běda tomu, kdo se jich dotkne … uvědomuji si skutečnosti a jejich úplnost nechápu. Vědomě se zříkám se nároku na pravdu … mít pravdu znamená omezit se na několik sloganů … Vědomě se zříkám pravdy a spokojím se s holou skutečností …

Ráno jako z instagramu … vše v rudém tónu. Ulice prudce stoupá, opírám se řidítka a tlačím kolo do kopce …

Kalendář akcí

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nejbližší akce