Kde je zakopán Lenin?

Prapory se vlnily. Byly totiž z vlnitého plechu. Ulicemi, širokými bulváry, se rozléhalo nadšené jásaní vítězného lidu. Snoubilo se s tlukotem srdcí … Skutečnost se vyjevuje sama v sobě a rozvíjí jako nutnost. Z cibulovitých bání kostelů rozléval se hlahol zvonů. Všechno končí. Kolem se nic neděje – jen vše pomíjí. Duše prostupovala myslí … za sedmero horama, za sedmero řekama se mysl protkla se světlem a nezbylo nic. Nikde nejsou žádná zrcadla. Nic, co by zachytilo tenhle směšnej sen … Netuším, kde jsem, bojím se beztvárnosti, děsím ticha, stojím na hraně bezmoci … krajnosti krajinou proplouvám. Je propastná až mrazí. Stal jsem se světlem hvězd? Vše pomine. Kolem se nic se neděje – jen vše končí.

ruda

Co je nutné, je také skutečné. Co je nutné ukazuje se v poslední instanci též rozumným. Majitel loterijního holdingu se dostává do Senátu v období, kdy bude rozhodovat o protihazardním zákonu. Tvrdí, že to je náhoda (anecdotée du hasard), a nevidí v tom střet zájmů. Vše skutečné je rozumné a vše rozumné skutečné. 'Aplikace Hegelovy teze znamená: tento stát je rozumný, odpovídá rozumu, je-li nutný. Jestliže se jeví špatným a skrze svou špatnost dále trvá, má tato špatnost své oprávnění a vysvětlení ve špatnosti občanů.' dodává jedním dechem Bedřich Engels. Už to, že mne lidé zvolili, ukazuje, že jim hazard nevadí. Ani k referendům o zákazu heren jich nikde nepřišlo dost. To aktivisté si z hazardu udělali předvolební téma …. někteří i uspěli … třeba v Brně. Mám obavu, že to město uvrhne do středověku. Umí jen ničit.

Let's go to the Endlösung party … to the party to born again. Transformace ekonomiky a společnosti byla úspěšná. Podstatou není možnost volby, nýbrž nutnost správně zvolit. V ráji fetišistů máme všeho dostatek. Patra nákupního střediska vyplňují značkové obchody … klenoty, kosmetika, oděvy … Bunda tak za dva platy, džíny za jeden, košile za půldruhého důchodu. Prodavačky působí jako dvě blechy po cestě. Jedna povídá: „Už mě bolí nohy. Stopneme si psa.“ Zjevně tráví valnou část prodejní doby poněkud osaměle. Přesto se blyštivé obchody nezavírají a nedaleko vyrostlo ještě jedno a mnohem větší nákupní centrum. Záhady ekonomiky asi nelze vyjádřit jen prostou statistikou poklesu průmyslové výroby o pětinu, inflací … Všechno ostatní přece může mocná organizace zfalšovat. Časopis The Economist, když spočítal a zveřejnil svůj letošní Big Mac Index, vyšla mu právě Ukrajina jako země, kde si lze v Evropě dvojitý hamburger v housce pořídit nejlaciněji …

 …vymezuje se v tvůrčím aktu vůči státu. Z Nuslí vyhání pouliční živly. A co … trochu nás zaskočilo počasí. Policistům může napomoci jakákoli i zdánlivě bezcenná informace. A co dostal ten bezrukej kluk k narozeninám?

Rukavice.  …dělám si prdel – nevím. Ještě si dárky neotevřel. Při návrhu nového stroje se vycházelo z prověřených konstrukčních uzlů. Jedovaté pilulky podával svým pacientkám minulý týden lékař … Hromadné sterilizace v jeho režii se ve vesnici účastnilo osmdesát tři žen, akce probíhala v rámci vládního programu. Podle místních měl lékař pouze jednoho asistenta a všechny pacientky odoperoval během pouhých šesti hodin. Když pacientky začaly umírat, vesničané podlehli dojmu, že operace uspěchal …

Zásahy parazita do fungování nervového systému nejsou právě nevinné. Co mi to vytéká z močové roury? Chytil jsem kapavku od ňáké coury? Velmi bolestivé probuzení z dlouho trvajícího revolučního snu. Vytéká, vykapuje, trenýrky zaplavuje … in parcul aerul miroase fum de marijuana. Problema aparece atunci cand termenul a lui de neintelegeri in intelesul e distorsionat si supraincarcat irational. Hranice tady a teď nejsou … Stádo jde, kam ho pasák žene. Litý beton je litý beton. Všechno se tady hezky prolíná a obrušuje a opracovává … hranice může mít všelijakou geometrii – třeba husté diskontinuum. Nám nejde o žádnej průnik. Naše vlast od dnešního dne opět uvidí slunce.

slunce_husak_breznev

Rezonance, disonance a ticho. Nikdo nedá ruku do ohně … komplement, komponenta, korelace??? odbočky nesou od věci, neboť zavádějí do míst, kam bys jinak nevstoupil  …á la Páni do hrobů dáni. Můžeme se například ptát: „Kde je zakopán Lenin?“ V lese?  …ztracený? zatracený! Fakt nevím jak se vocamcaď dostat? Kolem se rozhostilo úplný ticho. Na tomhle rozcestí to vypadá úplně stejně jako na tom předtím. Bloudím v kruhu? Bloudíme v kruzích ve snaze dobrat se kvintesence. Spočineme na paloučku. Hudba sfér? Co je to?

Luboš Vlach: Pomaloučku. Není to mýtina? blouděním v kruhu – protimluv, v kružnici se nedá zabloudit, tedy vybočit do scestí, kružnice má řád, je přímo řádem, normou opakování, kroužením, pravidlem, tedy tím co se pravidelně opakuje …

Les může být začarovaný. Na jednotlivé cesty se můžeš dívat jako na hrany grafu, rozcestí vnímat jako jeho vrcholy … Není-li les triviální, pak se v takovém grafu dá cyklit – bloudit v cyklu. Tzn. opakovaně uvíznout na mrtvém bodě a nikdy nedosáhnout cílového vrcholu. Do hry postupně vstupují stíny a geometrické principy, rozkoš, předtucha, přesah, absence jakéhokoliv koherentního narativu, jakékoliv alternativy k malému množství možností, vykořeněnost improvizovaná identita se snoubí s bezcílností, bezradnosti a bezkontextovosti krákorání za svítání … tma zkrat … Co je vole?

Pokus polapit prchavé okamžiky, činí z naší kultury entropicko-statický šum. Struktura narativu se rozmazává a čeho se nám dostává jsou zkreslené nahrávky: Zákazníci ji navštěvovali na zanedbaném pozemku v zahrádkářské kolonii Samoa na jihu … Mezi odběratele jejího pochybného zboží měl patřit právě i  … Údajně si měl opatřit jen malé množství pro vlastní potřebu. Angažovaný katolík se na veřejnosti objevoval prakticky jen v decentních oblecích s kravatou. Kolegové u něj nepozorovali žádné výstřelky … snad si jen občas vypil sklenku vína … Uhynula asi polovina slepic a asi čtvrtina křepelek. Nedalo se to přesně spočítat. Některé byly vyklofané, ležely tam i nějaké kostry. Mrtvé kusy sežrali ostatní hladoví jedinci … Pečeme sypaný protlak při průjmu řidkého kašle … o trýznivé samotě, násilí a bezvýchodnosti, o spodních proudech moderní civilizace, o nenávisti  …je důležité, že jsou splněny právní náležitost. To ostatní legislativa neřeší.

Kamenitá cesta … štěrk s příchutí moči … na téhle zemi je skvělé, že nejbohatší spotřebitelé si kupují v zásadě totožné výrobky jako ti nejchudčí. Díváte se na televizi. Vidíte Coca Colu a víte, že prezident pije Coca Colu, Vladimír Ilič Lenin pije Coca Colu a myslíte si, že i vy můžete pít Coca Colu.

lenin

Fragmentárnost je pro naši dobu příznačná … vystačíme s útržky … v komunikaci a jejich proměnách … Nakonec i z těchto útržků se dá poměrně přesně sestavit portrét subjektu. Stačí tyto drobky sbírat dostatečně dlouhou dobu. Je tu všechno … uspokojíte všechny chutě … záhady, pivo a jasná volba. Hlavní hrdinka je nesmírně blbá a nesympatická holka, která musela žít asi mimo čas a prostor, protože ve dvaadvaceti letech nikdy nemasturbovala. Symbolizuje cyklickou podstatu existence … jinými slovy, pokud je hra příliš svůdná, nelze ji přestat hrát. Obrovské množství kolagenu ve rtech, spousta botoxu, hektolitry peroxidu a závislost na kokainu daly vzniknout mostru. Když vše pojede jako po drátkách, tak zajde v dobře zajetých kolejích … tržní mechanismy jsou efektivní, svou podstatou správné, legitimní a spravedlivé. Ekonomická nerovnost je přirozená, nevyhnutelná … Lidu se dostane, co si zaslouží, a zaslouží si, čeho se mu dostane.

ilustrace Tomáše Bendy

Kalendář akcí

M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Nejbližší akce