Fascinace, ryzí fascinace

Dneska palety, zítra rakve … Pozor! Pozor! V Bavorsku řádí králičí mor. Andělem smrti a zápornou postavou dne se stal Zdeněk Kovář. Třiašedesátiletý důchodce, původním povoláním elektikář, vstoupil po poledni do restaurace Družba. Nepříliš vábný podnik leží v Uherském Brodě a de fakto na každém maloměstě.

Otevřely se dveře. Za sebou je zahouchl až skleněné tabulky zadrnčely. Vešel starší prošedivělý pán s igelitkou a deštníkem. Bez povšimnutí prošel lokálem a postavil se k baru. Pan Zdeněk, familierně Zdenda, v kapse zimní bundy odjistil a bleskově vytáhl legálně drženou krochnu a bez rozmyslu to našil do stolu štamgastů. Záhadou zůstavá proč si nepřisedl a nenachmelil se s nimi.

Výpovědi sousedů se shodují, že Zdenda byl intovertní typ tzv. podivín. Jeho podivnost se projevovala nezájmem o sousedy a jejich životy. Nosil divnou špičatou čepici jako trpaslík. I já jsem podivný podivín, nezajímám se o sousedy, jejich osudy, názory, děti, auta, nemoci a dovolené jsou mi naprosto lhostejné. Nevlastním žádnou palnou zbraň, a tak policie i lidi mohou zůstat v klidu.

Policie České republiky celou událost završila nočním zásahem ve Zdendově domě, odkud vyvedla útočníkovu manželku. Policejní vyšetřování se potáhne několik měsíců a důvodu zásahu si nejspíš můžeme nechat zdát. Jedna paní povidala, že žena často nesmyslně až nepříčetně vykřikovala na ulici … taky nebrala léky a když se napila, to teprve bylo tóčo. Však ona si ta okvérovaná lůza jako vždy něco vymyslí … „Velitel zásahu ale nakonec vyhodnotili situaci tak, že se nevyvíjí předvídatelně a ve prospěch policie … Bylo proto rozhodnuto o represivní řešení.“

Před rokem jsem psal o jiném pomateném důchodce, kterého sousedi ostrými lokty poslali do exekuce a Antoním Blažek vše vyhodil do povětří. Měl jsem načrtnutých asi tisíc jeho možných konců. V jednom šel na hřbitov, tuším, že ve Vídni, a koupil si láhev vodky. Neopil se, jen se načal a najednou mu došlo, že tam ztrácí čas. Sebere se, jde na vlak a odjede …

Olina Hepnarová, Tóna Blažek, Zdenda Kovář, co kolem chodí, dívá se pod víka popelnic a jinak nic. Toho úterka z konce února bylo podmrakem. Od rána mrholilo, tu a tam spadlo několik sněhových vloček. Nic, co by stálo za řeč. Po snídani Zdeněk několikrát rozebral a vyčistil ČZ 75. Zkontroloval funkčnost, zasunul zásobník a zajistil. Krochnu zamčel do psacího stolu a šel si na balkón zapálit. Zase mu nějaký hovado se svým debilním čoklem nadělalo na chodník před barákem. Stará vaří …

Vox populi: „Lidi dávali dohromady i petici, aby s touto rodinou úřady něco dělaly. Nakonec to však údajně ani neposlali, protože se báli,“ vyprávěla obyvatelka sídliště. Doma totiž prý měli zbraně a žena navíc z okna řvala, že všechny zabije, že ji sledují z vesmíru … „Nemělo to logiku.“ dodala.

Ach restaurace Družba na sídlišti: Hlučný, špinavý prostor začouzený od laciných cigaret, zelené ubrusy kryjí umakartové desky stolů a obojí pamatuje soudruhy. V rohu v televizoru za doprovodu zasvěceného komentáře beží svůj závod Světového poháru družstvo biatlonistek. Na stole stojí nedopité půllitry Gambrinusu, plný popelník a po po poledni jsou na cechu solidní hrábě. Po zkažené střelbě naši dotahují sedmé místo, ale ztráta na šesté místo není v silách naší Kateřiny Šoupalové. Denní hosté ani dělníci na obědě dění nevěnují sebemenší pozornost. Zaměstnanec restaurace vůbec nechápe, proč si střelec vybral právě Družbu.

Já taky ne … možná neměl na výběr, možná náhodný psychický zkrat, možná se svět neřídí (domněle obecně platnými) mechanismy poptávky a nabídky, možná uvěřil, že si respekt získá brutální silou, možná mu všechno bylo jedno, možná je všechno jinak -- ovinou vás jako had a pak začnou svírat.

Rychlý sled událostí:
12:30 - Útočník vešel do restaurace Družba. Svědek Petr Gabriel vypověděl, že muže minul a sám odešel na toaletu.
12:38 - Policie přijala první oznámení o střelbě. Volal mladík, že do restaurace Družba vešel muž a začal bez jakýchkoli příčin střílet po hostech …
12:50 - Hlídka od restaurace Družba oznámila, že útočník střílí.
12:56 - Útočník volá do zpráv televize.
po 13:00 - Policejní jednotky obsadily okolí restaurace.
14:23 - Situace se natolik vyhrotila. Padlo rozhodnutí o zásahu. Zásahová jednotka vnikla do restaurace. Vzápětí zjistila, že se během akce útočník zastřelil.
17:37 - Ministr vnitra a policejní prezident novinářům řekli, že je to jeden z jejich nejhorších zážitků. Chovanec vypověděl, že policie zná totožnost pěti z osmi obětí.

Chovanec řekl, že podle všeho nejde o teroristický čin, ale akt vyšinutého jedince.

Pane ministře o násilný trestný čin jde. Slova teroristický a násilný jsou synonymy. Událost by se dala shrnout, že jistým bodem počínaje není návratu a tohoto bodu bylo dosaženo – circulus vitiosus. Se ze Zdendy stal automat, otevřel Pandořinu skříňku, posedl ho ohavný duch …

„Nehody budou dycky, nejde jim zabránit.“ říká po tragédii šéf uherskobrodských myslivců.

„Útočník měl zbrojní pas.“ povídal zenový mistr.

Kalendář akcí

M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Nejbližší akce