Ekonomie undergroundu

Možná si televizní diváci pamatují na seriál o Undergroudu – Fenomém Underground. Tvůrci šermovali slovy jako: neoficiální, skrytá, stínová, duální, paralelní, podzemní, druhá. Od šedé ekonomiky k neoficiálním kulturním aktivitám je blíže, než by se na první pohled mohlo zdát. Pohybujeme se v pohyblivých písčinách mimo kontrolu státu jako formální autority: drogy, zbraně, okultní orgie, nelegální kopie, nedaněný alkohol, … náboj zakázaného ovoce na hraně zákona.

Na louce postávají skupinky více méně nedaptovatelných jedinců, nejrůznějšího výzoru, pohlaví a věku … v krátkosti dodavatelé a odběratelé zboží. Pivo a muzika – muzika a pivo se vším, co k tomu patří … letní slunovrat, holky, kluci, popíjení do kuropění a popíjení po kuropění. Krákor je nízkoprahový festival svobody, lásky a tolerance.

Markétka: Jakpak to, Jindro, s vírou máš?

Jindra Faust: Patřím církvi uskutečnělých představ.

V českém právním řádu je dodavatel nebo právnická osoba, která dodává odběrateli zboží nebo služby, zpravidla za peníze. Na Krákoru se striktní dělení mezi dodavateli a odběrateli stírá. Odběratel piva se může stát dodavatelem dobré nálady. Dodavatel zvuku odběratelem proudu. Na louce se probíhají nejrůznější činnosti, které se realizují vztazích. Navazují se nová přátelství, potkávají se dlouholetí známí – mezi námi lid se druží ve vzájemné pospolitosti a popíjí pivo.

„Vstup oligarchů do politiky ve spojení s levičáckou představou moudrého státu vytváří smrtící koktejl pro demokracii a v důsledku i pro svobodu samotnou.“ pravila undergroundová legenda. Prodávat bez úderných hesel nejde tvrdí markeningoví stratégové. Jak uspět na trhu letních festivalů? Ekonomická rozvaha nákladů: pivo, kadibudky, energie, zvukař, jídlo, benely a kapely. Dramaturgie se omezuje na randál za málo peněz. Ono to není úplně od věci, protože často platí úměra – čím dražší, tím blbší. Krákor nesází na legendy ani sdělovacími prostředky opakovaná jména, nýbrž na přátelství a soudržnost. Návštěvník Krákoru není pouhým návštěvníkem, je chtě nechtě v okamžení vtažen do děje.

Pozorovatel splývá s pozorovaným. Otázkou zůstává lze li underground uplatnit na trhu. Undergroundová legenda Čunas protlačil okrajový žánr do televizního vysílání. Krákor se vešel v nelichotivých souvislostech toliko do regionálního tisku. Na louce se rozprostírá ospalé slunečné odpoledne. Akce typu techno párty, pivo teče, u stánků je veselo a v čajovně lenivě ustává děj … ospalé odalisky poléhavají po kobercích, volní psi radostně dovádějí v prachu pod pódiem, z reproduktorů se line bigbít. Je to jako dřív? Jaký to dřív bylo? Pamatuje si někdo dřív? Co znamená dřív?

Zapomínat a nevzpomínat. Žít na účet minulosti nelze. Výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích. Hladinka stoupá. Kapela se zvučí. Je to vzlet dopravního letadla? Je to úlet? Ó ano, Špinavé spodní prádlo dokonale podtrhuje účet festivalu. Několik léty ošlehaných mániček se od slunečníků přesunulo na pódium, kde postupně zprovoznilo nástoje a bez většího ohlasu spustili: „Seru vám na to vynáší. Já mám rád věci jinačí. Zvířecí předkové, zvířecí manýry, vem to ďas! Přijde čas!“

Kalendář akcí

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nejbližší akce